greet van meerland - bosch
Een topgezin uit de Jordaan
vergroot foto

Een topgezin uit de Jordaan

Greet van Meerland - Bosch
Als kind ben ik in de Jordaan grootgeworden, om precies te zijn in de Rozenstraat, vrij dicht bij de Lijnbaansgracht. Ons gezin bestond uit vier kinderen en we woonden in een vierkamerwoning van de Algemene Woningbouwvereniging. Iedere week kwam de woningopzichteres de huur - die niet veel meer dan 2 gulden per week bedroeg - ophalen. Dat was een heel sociaal voelend mens, die grote interesse had in alle gezinsleden.
Mijn vader was stucadoor en had niet altijd werk en mijn moeder ging ook uit werken.
We zijn echt heel goed opgevoed. Vader vroeg ons elke week naar onze 'grieven'; dan mochten we vertellen wat ons niet zinde en dan probeerde hij daar iets aan te doen.
Ook de saamhorigheid in de Jordaan heb ik aan den lijve ervaren; we hadden goed contact met de buren en bij mooi weer werd er buiten muziek gemaakt. Pal na de oorlog, bij de bevrijdingsfeesten stonden Willy Alberti en Johnny Jordaan op een bakfiets, halverwege de Rozenstraat te zingen en er werd ook gedanst. Omdat er weinig verkeer was, hebben we veel op straat gespeeld: slagbal met rondjes, rolschaatsen, springen en hinkelen. Ook zochten we wel naar sigarenbandjes buiten. Om zeven uur moest ik altijd binnen zijn. Dan konden vriendinnetjes bellen wat ze wilden, maar mijn moeder zei: "Nee, Greetje mag niet meer naar buiten!"
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest