Heen en weer op bootje Boekel
vergroot foto

Bootje Boekel

A.C.S. Schoumans
Mijn grootouders werden omstreeks 1885 geboren. Mijn vader kwam uit een echt arbeidersgezin met veel kinderen.Bij mijn moeder thuis hadden ze het iets beter, omdat mijn grootvader bij de tram werkte als conducteur. Toen mijn ouders trouwden in 1932 was het al grote crisistijd. Mijn vader was werkeloos en dat is zo gebleven tot hij werd opgepakt in 1941.
"Vaste baan, vaste armoe" werd er vroeger altijd gezegd.
Ik ben geboren op 10 mei 1934, op de Ranonkelkade, in Disteldorp in Amsterdam Noord.
Stadsdeel Noord heeft altijd uit verschillende 'dorpen' bestaan, waarvan de meeste er nu nog zijn: Vogeldorp, Floradorp, of het Blauwe Zand. Wat nu niet meer bestaat is: Asterdorp.
Rechts van ons huis voer een bootje van de Ranonkelkade/Distelkade naar het Haarlemmerplein, bootje Boekel genaamd. Van dat bootje werd veel gebruik gemaakt door mensen die bij de British Tabacco werkten op de Asterweg.
's Morgens vroeg voeren ze heen en om een uur of vijf 's middags terug. Op die boot gebeurde dan het een en ander!
Velen hadden namelijk leren laarzen aan en het haar in een hoge kuif en dat was niet voor niks, want hierin werden sigaretten meegesmokkeld.
Als kind vond ik het leuk om te zien hoe de werknemers die rookwaar vlak voor ze uitstapten uit hun kuif of uit hun laarzen tevoorschijn haalden!
Links van ons huis lag een groot houten kerkschip van de familie van Komen. Daar was het voor kinderen altijd gezellig: je kreeg bijvoorbeeld een sinaasappel.
Schuin tegenover ons was de Fokkerfabriek, in de oorlog gecamoefleerd door er huisjes - ik denk van hout - bovenop te bouwen.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest