Tesselaar, Jan
Tesselaar-Stevers, Truus
Grote glazen snoeppotten, o. a. van Tonnema
Blikken cornedbeef van Booij
Kruidenierswinkel
vergroot foto

Kruidenierswinkel

Ton Tesselaar
Deze kruidenierswinkel bevond zich in de Heemstedestraat op nr. 17. Jan Tesselaar (1915) en Truus Tesselaar-Stevers (1921) zijn in !950 vanuit Dirkshorn (N-H) naar Amsterdam gekomen. Achter de winkel bevonden zich een huiskamer en een slaapkamer, en onder het huis was een kelder voor de voorraad. Mijn ouders sliepen in een "opklapbed" in de huiskamer, en de vier kinderen in de enige slaapkamer, die tevens opslagkamer was van de winkelvoorraad. Vooral de dozen schuimpjes wisten wij 's nachts te vinden, en soms pikten wij chocolade-flikken.
Deze foto is van buiten af genomen. Rechts op de foto zijn de gaten te zien waar de toverballenautomaat heeft gezeten die na vernieling is verwijderd. Eerst kostte een toverbal 1 cent; later 5 cent. Maar die waren groter en je had kans er een plastic bedeltje bij te krijgen.
Mijn ouders waren vrij naief toen ze de winkel overnamen. Ze wisten niet dat je daarvoor diploma's nodig had. Totdat de politie kwam informeren en ze bekeurden. Mijn vader moest toen 's avonds leren voor een vakdiploma, en mijn moeder ging het middenstandsdiploma halen. Ze hebben nog verschillende bekeuringen gekregen totdat ze geslaagd waren.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest