Virginia Janzen
Mijn moeder Virginia Janzen op haar tachtigste verjaardag met haar drie dochters Ignes, rosmarie en Aline.
Mijn zus Ignes
Mijn zus Rosmarie
Mijn zus Aline
Moeders tachtigste verjaardag op Santa Rosa
vergroot foto

Moeders tachtigste verjaardag op Santa Rosa

Maria Marcolina Janzen
Deze foto is genomen op de tachtigste verjaardag van mijn moeder: Virginia Janzen. Mijn moeder had in totaal vijf dochters en twee zonen, maar op de foto staan alleen Ignes, Rosmarie en Aline. Ik sta er zelf niet op, omdat ik in Nederland was.
De foto is genomen in het huis van één van mijn zussen op Santa Rosa, waar een groot feest voor mijn moeder georganiseerd was.
Mijn moeder werd geboren in 1910, waar precies heeft ze me nooit verteld. Haar ouders heb ik nooit gekend. Mijn moeders moeder stierf bij de geboorte van mijn moeder en van mijn opa weet ik alleen dat hij op Aruba is gestorven. Zussen of broers had mijn moeder niet.
Mijn eigen geschiedenis lijkt op die van mijn moeder: mijn vader overleed toen ik acht jaar was. Na de dood van mijn vader stond mijn moeder er met haar zeven kinderen alleen voor. Dat betekende hard werken voor mijn moeder. De hele dag werkte ze als wasvrouw: voor de Nederlandse broeders en paters van de Heilige Familiekerk in Otrabanda en voor Nederlandse families in de buurt van Rust en Burg. Dat was een aparte wijk voor Nederlanders buiten Willemstad. Zoals het veel oudste dochters in mijn tijd verging, liet mijn moeder veel van haar zorgen aan mij over: boodschappen doen, voor het huishouden zorgen, mijn broers en zussen eten geven en afwassen. Veel tijd om te spelen was er dus niet.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest